Ik had in dit (half dooie) topic toch niet zoveel reacties verwacht, leuk. Het verhaal heeft misschien wat meer uitleg nodig.
Ik ben getrouwd met een "indisch" meisje, een indo, geboren in Bandoeng zonder talent voor koken.
(in het kort: indische mensen, indo's, zijn, over 't algemeen, gemengdbloedigen met een verleden in Nederlands Indië, het huidige Indonesië) Haar oma, een schat van een mens, die op de voorkant staat, woonde bij haar ouders in en zij kookte vooral. Toen mijn vrouw en ik trouwden was oma nog relatief jong, rond de 70, en kwam de eerste jaren voor onze verjaardagen een weekje logeren om te koken. Ik heb toen van haar de kunst afgekeken en e.e.a. in een schriftje geschreven. Toen onze 2 dochters het huis uitgingen en wel eens om een recept vroegen ben ik begonnen de recepten in ieder geval maar eens op de computer te zetten. Later kwam het idee om er ter verduidelijking ook maar een foto van te maken. Nog later groeide dat uit tot een wat netter document wat ik dan in een PDF zou kunnen verspreiden onder belangstellende familieleden en vrienden. Ruim een half jaar geleden kwam het idee naar boven drijven om te proberen er een boekje van te maken. Nou en dat heb ik geweten. Proberen wat nettere foto's te maken, waarvan het doel is het eten te laten zien zoals het is en niet meer!, ze een beetje éénduidig te maken en daardoor vrij te maken van de achtergrond en weer op een nette achtergrond te zetten. Lettertype en grootte, lay-out, formaat enz. Als laatste het zoeken naar het laten produceren van het uiteindelijke product.
Dat is dus Blurb geworden. Dat heeft een aantal voordelen t.o.v. de standaard fotoboeken leveranciers. Ze zijn gespecialiseerd in het maken van boeken in het algemeen. Als het boek is ge-upload blijft het bij hen bestaan en kan het zichtbaar gemaakt worden voor derden via facebook voor vrienden of openbaar gemaakt worden. Het voorbeeld is te bekijken via een doorbladerbaar PDF en iedereen kan via het bedrijf bestellen wat de maker ontlast van ongemakken als wie wil ook en hoeveel, ik ga dan en dan bestellen, wil je het geld storten enzovoort.
Het boek is nu niet openbaar maar wellicht is het een idee dat volgende week in het kader van de Landelijke Kookboekenweek (wat een toeval) te doen. Als ik het doe zal ik het hier melden.
Groet,
Hans