Er was een vraag van Sannah (en Jansje) over lichtmeting in deze post
http://www.pentaxforum.nl/smf/index.php?topic=33298.0 . Zal hier proberen een kleine uitleg te geven. Aanvullingen en correcties zijn uiteraard welkom.
.
Heb al heel veel gehoord dat op cursussen wordt verteld dat je voor beste resultaten in de M stand kan fotograferen. Hier schuilt wel een waarheid in, maar meestal is het onjuist. Dit omdat je echt moet hoe de M stand te gebruiken, kom ik straks op.
Maar eerst de belichting. Zoals iedereen (naar ik aanneem) weet dat je camera de licht meet op een cel achter de spiegel en hier een berekening op loslaat. En uit deze berekening komt een juiste belichting door middel van sluitertijd en diafragma (of ISO in Tav stand). En het maakt niet uit in welke stand je camera staat M, Av of Tv. De lichtmeting zal het zelfde zijn. Als je bij diafragma F4 een sluitertijd krijgt van 1/500, zal dat het zelfde zijn in alle drie de gevallen.
Verander je de diafragma naar beneden, zal de sluiterdijd sneller worden in de Av stand. Maak je de sluitertijd sneller, dan zal het diafragma getal groter worden.
En dit gaat bij de M stand net zo, alleen moet je zelf beide veranderen om het streepje in het midden te krijgen. Dus meer werk eigenlijk, om tot het zelfde te komen.
De enige stand waar dit niet werk is de P stand (en Tav, maar die is ook bijzonder). Daar bepaald de camera diafragma en sluitersnelheid volgens een formule (hoe, tja dat weet ik niet). Maar Pentax zou Pentax niet zijn als ze hiervoor ook niet wat hadden bedacht, namelijk hyperProgram (zit niet op alle modellen denk ik). Als je in P zit, kan je door alleen aan 1 van de instelwielen te draien gaat hij meteen over op Av of Tv. Groene knop indrukken en hij zit weer in P.
Maar waneer deze programmas te gebruiken? Dat ligt eigenlijk aan jezelf en wat je gewend bent. Maar er zijn natuurlijk wel richtlijnen.
P: als jezelf helemaal niet wilt nadenken en de camera z'n werk laten doen. Veel fotojournalisten gebruikten dat vroeger, in sommige situaties heb je nu eenmaal niet veel tijd om de camera in te stellen. En in fotojournalisme geldt vaak, beter een iets onscherpe foto dan geen foto.
Av: Uiteraard wordt deze gebruitk waar scherpte diepte belangrijk is, en sluitertijd minder belangrijk. Dus bij niet bij snel bewegende onderwerpen die je wilt bevriezen.
Tv: Waneer je sluitertijd belangrijk is zoals sport.
Tav: Wordt nu veel gebruikt door fotojournalisten ipv P stand. Je stelt van te voren je sluitertijd en diafragma in, en laat de camera lekker de ISO regelen.
M: Waneer je moeilijke lichtomstandigheden hebt (icm spotmeting), al kan je ook ook 1 van de ander gebruiken en dan belichting vergrendelen. Als je verloop filters gebruikt is M het beste. Ook als je afstand bediening of selftimer gebruikt is M aan te raden. Want zelfs licht dat door zoeker schijnt als je je oog weghaalt zal wat licht laten vallen op meetcel. En natuurlijk als je een losse belichtingsmeter gebruikt.
Persoonlijk gebruik ik Tav het meeste. Kan spelen met scherpte diepte, en toch sluitertijd kiezen die ik nodig heb. Als tweede gebruik ik Av, en als ik wat moeilijks moet doen, dan doe ik en meting, vergrendel de belichting, maak de juiste compositie en druk af. Of doe een belichtings correctie als nodig
En dan heb je nog de verschillende lichtmeet methodes, en allemaal hebben ze hun nut.
Meeste mensen zullen Zone meting gebruiken, daar staan de camera's ook standaard op. Is een hele goede methode, en geeft meestal goed belichte beelden. En ook hier zou Pentax Pentax niet zijn als ze niet iets heels moois hadden bedacht. En dit hebben ze als sinds de analoge tijd. Je kan de hele zone meting doen met nadruk op AF punten. Dus dan krijg je eigenlijk een combinatie van Zone met centrum gericht.
Veel mesnen gebruiken ook centrum gerichte meting. Dat betekend dat de meting wordt gedaan rond het centrum van zoekerbeeld. Dit heeft als voordeel dat je hoofdonderwerp goed belicht is.
En dan is er natuurlijk ook nog spotmeting. Bij deze meting wordt maar op een klein gedeelte van de meetcel de belichting gemeten, Dit is altijd maar een paar procent in het midden van het hele oppervlakte. Voordeel is dat je heel nauwkeurig kan meten. Nadeel is, je moet wel goed weten hoe je meet, en hoe te vertalen naar de rest van het beeld.
Persoonlijk gebruik ik ze alle drie. Zone bij normale omstandigheden. Centrum gericht met de K-01 en M-lenzen (zone kan dan niet). En spot bij moeilijke lichtomstandigheden. En dan bedoel ik ook echt moeilijk, want zone en centrum metingen zijn bijna altijd voldoende.
Nou dit is het dan van mij kant. Zijn er nog vragen vraag ze dan gerust. En als iemand foutjes heeft ontdekt of nog aanvulling heeft, graag even corrigeren.