Dit topic wordt zo weinig gebruikt dat ik het bijna niet meer kon vinden.
Het was vandaag goed "rijsweer", lekker warm en vochtig, dus heb ik weer eens een poging gedaan om Zaans jeugdsentiment op te halen door Duivekater, een zoet Noord-Hollands? feestbrood, te gaan maken. Ik moet zeggen dat het eindelijk gelukt is en dat dit recept nu klopt.
Duivekater

Tijdsduur
Voorbereidingstijd: 60 minuten
Baktijd: 25 tot 30 minuten
Ingrediënten
250 gram bloem
7 gram droge gist
1,5 dl melk op 37ºc
60 gram suiker
30 gram zachte boter
rasp van een halve citroen
2,5 gram zout
1 ei of een beetje melk
Bereiding
meng de gist met een beetje suiker en de melk
meng de gezeefde bloem met de rest van de suiker, zout, citroenrasp en de boter
giet de opgeloste gist bij het mengsel en meng het goed door
bebloem het aanrecht en kneed het deeg 10 tot 15 minuten, steeds voor je uit duwen met de onderkant van je hand, terug vouwen en een kwart slag draaien zet het mengsel onder een doek een half uur weg om te rijzen
maak het deeg min of meer torpedovormig
vet een bakplaat of een bakblik in, leg hierop/in het deeg en laat het onder een doek een klein uurtje uur rijzen
maak een paar sneden in de bovenkant en smeer het goed in met het losgeklopte ei of wat melk
bak het brood in 25 tot 30 minuten in de oven op 190 graden (hete lucht 170 graden)
Serveersuggestie
- snij niet te dikke plakken en besmeer ze ruim met roomboter