In het hele Oostblok, wordt met de Kerstdagen weinig gans gegeten want dat is daar erg duur maar er wordt veel karper gegeten, deze karpers groeien in meren en kwekerijen. Tijdens een bezoek bij een visfarm in Kroatië werd ons gevraagd of wij gegrilde karper wilden eten, natuurlijk was ons antwoord en inderdaad tegen 12.00 uur kwam er iemand van de kwekerij ons halen om te komen eten.
De karper wordt nadat hij geslacht en schoongemaakt is bijna helemaal door midden gesneden en in een vers gesneden Y-vormige tak geplaatst, deze tak is net als de karper gesplitst en de tak wordt met ijzerdraad vast gemaakt en daarna plm. 2 uur schuin voor een houtvuur gezet waarbij het geheel regelmatig gedraaid moet worden, het enigste wat gebruikt werd was grof zeezout, het vet van de vis is geheel verdwenen en ik moet bekennen dat ik nog nooit zo iets heerlijks heb gegeten, graten merk je niet en je eet de vis van binnenuit naar de huid toe, ik kijk uit naar de volgende keer. (foto’s zijn niet bewerkt)
1-
Karpers rond het houtvuur, één karper was voor de man die daar twee uur de karpers heeft rond staan te draaien.

2-
Dit was onze eettafel, de karpers in de takken, een paar blokken hout, een plank en natuurlijk wat flessen Pivo.

3-
Te vroeg verzonden, mijn karper daar was ik al doorheen, moest toch ook een foto ervan maken, het water loopt mij weer uit de mond.
