Ja maar effectief blijft hier maar 15 miljoen van over. De sensor werkt iets anders van andere, ze tellen elke R, elke G en elke B apart mee in de 46 miljoen 
De sensor bestaat uit drie lagen, elk met 15 miljoen pixels, waarbij elke laag slechts gevoelig is voor één kleur. Er zit géén antialiasing filter vóór de sensor als gevolg van deze constructie, waardoor het resulterende bestand "scherpere" pixels overhoudt. USM is daarom ook géén vast onderdeel van het ontwikkelen van een RAW bestand zoals dat bij alle andere camera's het geval is. Net zoals bij Canon, Nikon, Sony etc. is ook de Pentax camera voorzien van een sensor van het type Bayer waardoor naasliggende pixels geevolueerd moeten worden met omliggende om zo een benadering van de juiste kleur te krijgen. De Foveon chip in de Sigma's hoeft dat deel van het proces niet te doorlopen. Eén enkele pixel heeft meteen de juiste RGB waarde zonder dat deze beinvloed wordt door zijn buren.
Hoewel je de megapixels niet één op één kan vergelijken, gaat met er over het algemeen vanuit dat het detail, de scherpte en de kleuren van een beeld gemaakt met de Foveon chip, ongeveer de eigenschappen heeft van een Bayer chip met twee keer het aantal megapixels als de Foveon.
Zo leverde de Foveon chip in de SD14 en SD15 ondanks zijn 4.6 MP (x3) beelden af die qua kleur en scherpte vergelijkbaar waren met een 9MP chip in meer traditionele camera's zoals onze Pentaxen.
Als, en ik benadruk àls, die vergelijking ook voor deze nieuwe chip in de SD1 zou opgaan, zou je kunnen verwachten dat de beeldkwaliteit van de Sigma op het nivo van een 30MP Bayer camera ligt! Uiteraard zal het niet zo eenvoudig liggen, maar de Sigma zal ongetwijfeld meer detail en scherpte hebben dan een 14.6MP Bayer sensor zoals die in de K20D of K-7 zit en hoogstwaarschijnlijk ook meer dan die van de K-5.
Een droomcamera, als je alleen naar de beeldtechniek kijkt. De prijs zal echter zeer hoog zijn en het verleden leert ons dat de Sigma camera's soms op andere gebieden zaken in te halen hebben op de concurrentie zoals ergonomie, JPEG engine kwaliteit (de eerste Sigma's konden alleen maar RAW produceren), ruisonderdrukking, handligging en gewicht etc. etc.
Een camera is méér dan alleen de sensor, dat heeft Pentax wel bewezen. Toch is de Sigma onwaarschijnlijk interessant.