Het Nederlandstalig Pentaxforum
Fotohoek => Product en culinair => Topic gestart door: J@@P op 4 januari 2012, 20:56:08
-
Vandaag eens van het meel dat ik in mijn "eigen" molen verkoop een brood gebakken. Nu doe ik dat wel vaker in de broodbakmachine maar vandaag eens in de oven geprobeerd. Dat is een stukje bewerkelijker, maar het resultaat bevalt me qua smaak en structuur wel beter. Dus om zelf een goed brood te bakken heb je helemaal geen broodbakmachine nodig, een oven volstaat. Voor tips en trucs voor de culinaire doe-het-zelvers ben ik zeker beschikbaar.
Wat ik hier gebakken heb is zgn. molenkorn brood. De molen-variant van het bekende Waldkorn brood.
Hierbij wat snel uit de hand geschoten plaatjes, alle met de K7 + 16-45, verdere exif in de foto's.
1.
(http://dl.dropbox.com/u/32378210/Image00134.jpg)
2.
(http://dl.dropbox.com/u/32378210/Image00135.jpg)
3.
(http://dl.dropbox.com/u/32378210/Image00136.jpg)
4.
(http://dl.dropbox.com/u/32378210/Image00137.jpg)
Groeten,
J@@P
-
Waauw, dat ziet er echt smakelijk brood uit, Jaap. (mijn vader bakt ook zelf zijn brood: met de hand kneden en in de oven bakken: heerlijk.)
En van de foto's vind ik nr. 3 er het smakelijkste uitzien.
-
Het ziet er zeker heel lekker uit!
-
Dat ziet er goed uit Jaap! Ik bak ook wel eens brood in een broodbakmachine. En mijn oven doet het niet de laatste keer dat ik het probeerde, dus dat is geen optie.
-
De foto's en het brood zien er smakelijk uit, beter dan het brood van Japie (voor de ouderen onder ons)... ;)
-
Ziet er goed uit Jaap!!
Wij hebben nog kandij staan voor een suikerbrood, dat kan niet in onze broodbakmachine.
Dus als je een recept hebt........
-
Foto 3 spreekt mijn (buik) het meeste aan. ;D
Het is altijd wel leuk om bezig te zijn met macro.
Tijdrovend en je krijgt niet eens de spannenste plaatjes.
Dennis
-
Ziet er lekker uit Jaap. Bij foto 3 zou ik liever iets meer scherpte diepte zien. En het brood zal vast goed smaken. Wij eten altijd brood van een ambachtelijke bakker waar mijn vrouw werkt en niets smaakt beter dan ambachtelijk gebakken brood.
-
Foto 3 is het best maar zoals gezegd zou meer scherptediepte hem goed hebben gedaan. 'T is dat ik net gegeten heb :)
-
Foto 3 is zeker een mooie van een zeer smakelijk uitziend brood!
Hoe zit dat dat met die "eigen" molen..?
-
Ja foto 3 dat is hem, verder ook een hele leuke serie.
Vorig jaar heb ik nog een foto gemaakt van een bakkerij en deze foto hangt nu als billboard groot achter de kassa, op de foto meerdere soorten brood.
-
En lekker was het zeker, tot de laatste kruimel toe verorberd :D.
Dank voor jullie reacties. Het waren wat snelle foto's uit de hand genomen, niet eens zozeer om ze hier als serie te posten, maar meer als registratie voor mezelf. Toe ik ze op de computer zat te bekijken vielen ze nog best mee. De beperkte scherptediepte (met name foto 3) heeft hier ook alles mee te maken. Uit de hand met matig licht heb je een wat wijder diafragma nodig, dus dat wreekt zich hier een beetje.
@Edzo,
Ik heb helaas niet direct een recept voor suikerbrood voorhanden, maar afgelopen zomer ben ik naar het bakkerijmuseum in Veurne (België) geweest en daar maakte een bakker ook suikerbrood. Die verpakte het suikerdeeg in een bol van blanco-deeg en bakte ze vervolgens in een echte houtoven. Door de suiker te verpakken verbrand het niet en blijft het heerlijk zacht. Hoe je echt een Fries suikerbrood maakt met van die hele zachte stukken erin zou ik ook niet zo 123 weten, maar daar ben ik zelf benieuw naar. Bij mijn Inventum broodbakmachine zit wel een recept voor suikerbrood, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd. Misschien maar eens doen.
@Snipes,
Met die "eigen" molen bedoel ik dat de molen niet mijn eigendom is (maar van een gemeentelijke stichting) maar dat ik als molenaar wel verantwoordelijk voor ben. Naast fotografie mijn belangrijkste hobby (of eerlijk gezegd andersom). Zie bijvoorbeeld deze topics:
http://www.pentaxforum.nl/smf/index.php?topic=25011.0 (http://www.pentaxforum.nl/smf/index.php?topic=25011.0)
http://www.pentaxforum.nl/smf/index.php?topic=18716.0 (http://www.pentaxforum.nl/smf/index.php?topic=18716.0)
Groeten,
J@@P
-
Zeg Jaap, bak je er morgen weer eentje? Ik eet een bruinbrood per dag. Weet niet of je daar wel tegen bakken kunt :D :D :D
-
Zeg Jaap, bak je er morgen weer eentje? Ik eet een bruinbrood per dag. Weet niet of je daar wel tegen bakken kunt :D :D :D
Oh...als je toch bezig bent...ik neem normaliter 18 sneetjes (donker)bruinbrood mee op een werkdag ;D
-
Zeg Jaap, bak je er morgen weer eentje? Ik eet een bruinbrood per dag. Weet niet of je daar wel tegen bakken kunt :D :D :D
Oh...als je toch bezig bent...ik neem normaliter 18 sneetjes (donker)bruinbrood mee op een werkdag ;D
Dat zijn twee broden. Daar komt Jaap niet tegenop gemalen en gebakken hoor jongens :D :D.
Hoe je echt een Fries suikerbrood maakt met van die hele zachte stukken erin zou ik ook niet zo 123 weten, maar daar ben ik zelf benieuw naar.
Kees (kdj)!! Hulp nodig! Jij woont toch in Friesland als ik het wel heb? Dan heb jij neem ik aan voor ons een recept voorhanden? :D :D
-
Draai je zaterdag ook Jaap?
Wind zat lijkt me ;D
-
Draai je zaterdag ook Jaap?
Wind zat lijkt me ;D
Kan die jullie eetgewoonten een beetje bijhouden ja...... :D
-
Zaterdag gaat 'ie inderdaad weer los. De kunst is om het heel te houden, maar dat gaat wel lukken. Molens kunnen tot windkracht 9 maar dat is doorgaans een erg ongelijke wind met veel windvlagen, dus zover ga ik nooit. Windkracht 7 is voor mij de max. 't Moet leuk blijven en je hebt als molenaar wel een monument in handen waar honderden jaren geschiedenis in zit en dat je ook graag voor het nageslacht wilt bewaren. Het heeft geen zin om met een molen te gaan jakkeren, levert niks op en het kost alleen maar meer onderhoud. Aan waaghalzerij doe ik niet.
Maar wat maalcapaciteit betreft, pas als het hele forum mee gaat eten heb je misschien kans dat ik het niet aangemalen kan krijgen. Mijn molen heeft 3 koppels stenen en per koppel kun je als je vol doorgaat wel zo'n 300kg per uur draaien. Reken maar uit....
Een molen draaide vroeger ook voor een heel dorp en soms voor meerdere dorpen.
Groeten,
J@@P
-
Dan is het alleen maar de vraag of je oven groot genoeg is voor de gewenste capaciteit :D :D
-
Malen voor iedereen is het punt niet, bakken wordt lastiger. 'k Heb maar één oven..... Tegen de tijd dat het laatste meel dan de oven in moet heeft het pootjes gekregen...
Groeten,
J@@P
-
Over het meel gesproken, ik heb ooit, ik denk een jaar of 2 terug, een test over meel gelezen, en het zat vol met insectendeeltjes... die insecten zijn, onder een microscoop ontdekt, bij het malen vermalen en in het brood terecht gekomen. :)
-
Mooie serie Jaap vooral foto 3 vind ik zeer geslaagd, deze zou zo in de folder van bakker Bart kunnen.
Groeten,
Emiel
-
Oh...als je toch bezig bent...ik neem normaliter 18 sneetjes (donker)bruinbrood mee op een werkdag ;D
:o :o
En, hoe lang duurt een werkdag bij jouw
Of neem je voor je collega's ook mee.
Dennis
-
:o :o
En, hoe lang duurt een werkdag bij jouw
Of neem je voor je collega's ook mee.
Dennis
Normaal duurt een werkdag voor mij van ongeveer 05.30u weg en tussen 18.00 en 19.00 u thuis
en dan lekker aan de warme maaltijd... ;D
-
Jaap
leuk dat je twee hobby's weet te combineren.
Smakelijke foto's.
Wat opvalt is het kleurverschil tussen foto 1 en de anderen.
Dat heeft ongetwijfeld te maken met de verlichtingsbron, waardoor er een lichte geelzweem ontstaat (die cire heeft ook altijd wat te zeuren over kleurnauwkeurigheid).
Misschien moet je hier nog eens naar kijken.
Foto's kunnen prima voor promotiemateriaal gebruikt worden.
cire
-
Cire,
Dank voor je reactie. Het verschil in licht is eenvoudig te verklaring, nr. 1 is genomen aan de ene kant van m'n keuken met buitenlicht, de overige aan de andere kant van de keuzen met licht van een keuken-tl-balkje. Was mij ook opgevallen, maar de foto's waren primair bedoeld als vastlegging van mijn baksel, niet direct voor promotie of publicatie doeleinden. Omdat ze er op het scherm toch best aardig uitzagen heb ik ze toch op het forum geplaatst, ondanks het feit dat ze verre van perfect zijn (het brood was dat wel :D )
Maar ik zal er eens naar kijken, gewoon even spelen met de kleurschuifjes.
Groeten,
J@@P
-
3 springt eruit, prachtig!! Bij de rest vind ik vooral de standpunten niet zo heel best.
grt,
Chris.
-
Gauw even een boterhammetje doen na het zien van nummer 3 :P