Auteur Topic: Tallin nummer 2 maar nu met een sausje  (gelezen 500 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

newmikey2

  • Gast
Tallin nummer 2 maar nu met een sausje
« Reactie #1 Gepost op: 21 juni 2022, 07:42:13 »
Het meisje met de rode paraplu en de binaire regenbui...


De zijkant van een industrieel complex naast de luchthaven van Tallinn lijkt op het eerste oog beschilderd te zijn met alleen een meisje met een grote, rode paraplu. Maar wie nauwkeurig kijkt ziet op de lichtblauwe zijkant van het gebouw een regen van nullen en enen neerdalen - een binaire regen om het zo maar eens te zeggen.

Dit is uiteraard gedaan om het technische hoogstandje tussen industrie en kennisnetwerken op dit industrieterrein te laten opvallen. Er zijn namenlijk bijzonder veel hightech startups gevestigd.

De afbeelding is gebaseerd op drie afzonderlike belichtingen die later in de nabelichting zijn samengevoegd tot een HDR bestand om de structuren en kleuren te banadrukken. De kleine lensafwijkingen (de DA16-85 wil nog wel eens wat gekromde lijntjes aan de randen hebben)zijn in Darktable gecorrigeerd en ook de perspectief vertekening door het feit dat ik er niet exact recht voor kon staan. Op het parkeerterrein zijn enige paaltjes verwijderd met Gimp en de meters-grote letters "Ulemiste City" zijn van het dak van het gebouw verwijderd. Uiteindelijk is er met NeatImage wat ruisonderdrukking gedaan op de blauwe lucht.

Geel, vervallen winkelpand in Tallinn, Estland


Tussen de iets modernere en opgeknapte panden aan de buitenrand van de oude historische binnenstad van Tallin, aan een klein zijstraatje Valli genaamd staat dit pand waar nog twee winkels in gevestigd zijn.

De verf is afgebladderd en het onderhoud loopt 20 jaar achter maar het gebouw is gewoon mooi van lelijkheid. Het wordt als het ware een object an sich.

Al was het een hele toer om dit gebouw op de foto te krijgen aangezien er voor autos geparkeerd zijn. En niet zomaar autos maar Porsches, Audi's en Mercedessen de een nog groter, sneller en duurder dan de ander. Blijkbaar zit er een gokhuis in wat veel jonge en rijke Esten trekt.

Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om dicht bij het pand staand, twee overlappende series van belichtingen te maken en die later aan elkaar te monteren. De bewerking die hier is toegepast heet niet voor niets "dream smoothing" en geeft het vervallen pand iets bijzonders mee, alsof het uit een droombeeld afkomstig is.

Hier zijn in totaal twee rijen van drie opnamen gemaakt die in Hugin aan elkaar gestitcht zijn. Voor het wat dromerige effect is GMIC gebruikt.

Het Nederlandstalig Pentaxforum

Tallin nummer 2 maar nu met een sausje
« Reactie #1 Gepost op: 21 juni 2022, 07:42:13 »