Het Nederlandstalig Pentaxforum

Hard- en software => Accessoires => Topic gestart door: RiPex op 23 juni 2010, 22:35:16

Titel: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: RiPex op 23 juni 2010, 22:35:16
Natuurlijk, ik heb gezien dat over dit onderwerp meerdere topics zijn gestarts of in meerdere topics is teruggekeerd.

Echter, ik zou toch graag het volgende willen voorlegen.
Ik weet niet beter of de beste batterijen zijn die batterijen met de grootste mah-waarde. Zo zijn de GP's reeds gevorderd tot een zeer krachtige 2700 mah (!), terwijl de eneloops blijven 'steken' op 2000 mah. Wie verandert mijn zienswijze? Moet je je blind staren op de mah-waarde? Zijn de 2000 mah eneloops net zo 'krachtig', wat zegt dat nu nog, als de 2700 mah GP's?

Zo ben ik voornemens om voor mijn, aanstaand weekend af te gaan halen, Pentax K-x over te gaan tot de aankoop van een GP Batteries PowerBank V600D + 4x AA 2700 series (bij www.afuture.nl € 40,50) plus nog een los setje 4x AA 2700 a € 16,40 (eveneens bij afuture).

De eneloops zijn t.o.v. de GP's aanzienlijk goedkoper getuige de homepage van www.nkon.nl (goh, wat lijkt deze naam toch op die van dat andere cameramerk...... ;)). Daar doen 4x 2000 mah eneloops € 7,95 voor de normale en € 8,95 voor de 1500x oplaadbare versie. Ook de Sanyo Eneloop snellader MQR06 + 4 AA Eneloops kost in verhouding tot GP's V600D met batterijen het spreekwoordelijke schijntje.

Mijn gevoel zegt dat ik voor de 'krachtige', want 2700 mah, GP's moet gaan als energiebron voor mijn K-x. Echter, voor mijn Metz 48 flitser zou ik voor de eneloops kunnen gaan, omdat deze hun kracht wellicht langer vasthouden aangezien ik een flitser (waarschijnlijk) niet continu zal gebruiken.
Maar ja, in dat geval heb ik weer twee soorten batterijen en bijbehorende laders mee te dragen in mijn rugzak.

Deze vraag zal zeker meerdere malen gesteld zijn; wie kan mij op weg helpen danwel overtuigen??
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: gnodde op 23 juni 2010, 22:41:55
Ik gebruik "gewone" NiMH-batterijen (2700mAh) van de Hema en die bevallen prima. Om leeg te raken aan zelfontlading, daar krijgen ze de kans niet voor, daar fotografeer ik teveel voor, en met een snellader heb ik ze in een paar uur weer vol.

Jan.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Albert op 23 juni 2010, 23:35:13
Ik heb sinds 4 jaar een paar sets GP's, ik was er altijd goed over tevreden, maar de laatste tijd lopen ze steeds eerder leeg.
Ik heb sinds kort 2 setjes Eneloops (van Conrad) er is weer een nieuwe wereld voor mij open gegaan  ;)
Ze komen geladen aan en zitten nog steeds in de camera en zijn nog steeds niet aan opladen toe.
Verder heb ik een HP camera in de auto liggen en die Eneloops daarin zijn ook nog steeds niet ontladen, als je dan er van uitgaat dat we de laatste weken buiten temperaturen hebben tussen de 25 en 33 graden (in Portugal dus  :D) kun je nagaan hoe heet het in de auto wordt.
A
In mijn Garmin Etrex kom ik met de GP's energie tekort en moet ik te vaak wisselen.

Als mijn GP's over een paar maanden, na een dankbare periode, op zijn koop ik nog een paar setjes Eneloops.

Met vriendelijke groet,
Albert
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: jjw op 23 juni 2010, 23:35:50
Zowel Sanyo en GP zijn goede en bekende merken. Sanyo is in de rc-modelbouw erg bekend waar ze echt high-performance batterijen leveren. Ik vraag me echter af hoeveel het bij een camera allemaal uit maakt aangezien deze niet zo heel veel stroom trekt.

Het hoeft trouwens niet zo te zijn dat batterijen met een hogere mah waarde ook langer mee gaan. Goede batterijen houden heel lang hun spanning vast en zijn dan ineens leeg. Waar slechtere vaak al eerder zakken in voltage voordat ze echt leeg zijn. Als dit voltage lager is dan wat je camera nodig heeft dan valt die dus uit, terwijl er misschien nog 400 mah ongebruikt is. Echter zijn sanyo en gp beide goede merken zoals al gezegd en ik kan me niet voorstellen dat ze een 2700 mah sticker op een batterij plakken als die niet minimaal 2500 mah haalt.

Sanyo verkoopt trouwens ook 2700 mah batterijen.
Dat de enneloops (en trouwens ook de recyko's van GP) op 2000 blijven steken heeft er waarschijnlijk mee te maken dat die 'anti-ontlaadtechniek' simpelweg nog niet verder is dan 2000 mah. Ik denk zelf dat dit ontladen niet echt een issue moet zijn bij een camera die vaak gebruik wordt.

Ik zou zelf voor de sanyo's gaan ivm bekendheid en tevredenheid uit de model racerij in het verleden.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: gnodde op 23 juni 2010, 23:48:41
Ik heb sinds 4 jaar een paar sets GP's, ik was er altijd goed over tevreden, maar de laatste tijd lopen ze steeds eerder leeg.

Ik vrees, dat ze niet eerder leeglopen, maar minder vol te krijgen zijn. Het vermogen, dat NiMH-batterijen kunnen opslaan, neemt bij elke laadcyclus iets af, dus 2700mAh batterijen zullen na tig keer ont- en opladen nog maar werken als bv. 1300mAh batterijen. Het is ook niet voor niets, dat vaak gezegd wordt, dat ze maximaal 1000x opnieuw geladen kunnen worden, en in de praktijk blijft dat vaak steken bij 500x.
Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar adviseer juist niet een bekend merk te nemen: je betaalt een flinke bijdrage voor de marketing-kosten. Aan de andere kant moet je ook niet kiezen voor de allergoedkoopste "witte" merken. Kies "eigen merk" batterijen van firma's, die een naam te verliezen hebben, dan heb je de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Jan.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Sentinel op 24 juni 2010, 00:17:25
Ik gebruik zelf met veel plezier de Eneloops.

Het schijnt zo te zijn dat de eneloops de 2000Mah veel langer vasthoud dan een vergelijkbare 2700Mah. Deze zit al snel onder de 2000 na een paar foto's.
De afname van Mah schijnt dus veel sneller te zijn dan van Eneloops.

Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden.... 
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Albert op 24 juni 2010, 09:25:41
Hallo Jan,

Je hebt helemaal gelijk voor wat betreft het laden en ontladen.

Het probleem is ook dat ze na jaren en veel en dankbaar gebruik inderdaad minder vol komen dan in het begin, dat is ook niet erg ze hebben dankbaar werk geleverd en ben ook tevreden over de GP's die ik heb.  :good:
Maar in tegenstelling tot de nieuwe Eneloops hebben de GP's nooit hun lading zolang vast kunnen houden, maar dat zal wel met nieuwe technieken te maken hebben die waarschijnlijk ook in de nieuwe GP's zit.

Ik denk niet dat het geld de doorslag moet geven, een paar setjes batterijen die je jaren gebruikt mogen gerust wat kosten. Irritatie als ze leeg zijn op het moment dat je ze nodig hebt is veel erger.

Conclusie, 4-5 jaar geleden een goede koop gedaan met de GP's, nu met de huidige stand ter techniek is er een beter type batterij verkrijgbaar die de lading langer vasthoud. Door de positieve reacties o.a. hier op het forum heb ik nu gekozen voor de Eneloops en die hebben tot nu toe de verwachtingen meer dan waar gemaakt.

Met vriendelijke groet,
Albert
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: gnodde op 24 juni 2010, 09:30:40
Het schijnt zo te zijn dat de eneloops de 2000Mah veel langer vasthoud dan een vergelijkbare 2700Mah. Deze zit al snel onder de 2000 na een paar foto's.

Ik vraag me af, of je wel weet wat de term "mAh" betekent: het is de tijd, dat een batterij een bepaalde stroom kan leveren. Een batterij wordt geacht leeg te zijn als-ie een spanning heeft die een bepaald percentage ligt onder de spanning bij volle lading (meestal 80%). Een 2000mAh-batterij kan bv. 100mA leveren gedurende 20 uur, een 2700mAh-batterij houdt het 27 uur vol, voor-ie leeg is.
Helaas varieert die ladingcapaciteit nogal, afhankelijk van de manier waarop die ontlading plaats vindt. De ene batterij wordt "liever" ontladen met een constante lage stroomsterkte, een andere batterij met korte periodes van grote stroomsterkte, enz. En een fabrikant geeft natuurlijk de capaciteit op bij de voor die batterij meest gunstige ontladingsmethode. Een batterij die volgens opgave een capaciteit heeft van 2000mAh heeft kan bij een andere manier van ontladen best een lagere capaciteit hebben.

Ik heb een paar jaar terug een (niet-representatieve) proef gedaan het een 4 merken batterijen. Van elk merk 1 batterij (dat waren toen nog batterijen van 1300mAh): een Sanyo, een Varta, een Hema en een merkloos. Die werden via een microprocessor-gestuurd systeem steeds ontladen tot 80% van de nominale "volle spanning" (met een stroom van 100mA) en daarna weer opgeladen met een stroom van 200mA. Na steeds 10x zo'n ontlaad/laad-proces werd de capaciteit van elke batterij gemeten.
Om een lang verhaal kort te maken: de batterij die er het best uit kwam was die van de Hema, de Sanyo kwam op de tweede plaats.
Nogmaals: deze proef is niet representatief (van elk merk slechts één batterij, en slechts één manier van ontladen/laden), maar geeft toch wel aan, dat het bekendste merk echt niet altijd de beste kwaliteit levert.

Jan.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Vulcan op 24 juni 2010, 10:14:14
Er is al heel veel over geschreven, maar ik kan je maar één advies geven: koop ENELOOP batterijen en staar je niet blind op de mHa!
Al heel wat mensen die problemen met batterijen hadden (te snel leeg) zijn overgestapt op Eneloop's, en nog nooit heb ik waar-dan-ook vernomen dat iemand hier achteraf spijt van heeft gehad.

Carel

Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Eppie op 24 juni 2010, 10:35:45
Er is al heel veel over geschreven, maar ik kan je maar één advies geven: koop ENELOOP batterijen en staar je niet blind op de mHa!
Al heel wat mensen die problemen met batterijen hadden (te snel leeg) zijn overgestapt op Eneloop's, en nog nooit heb ik waar-dan-ook vernomen dat iemand hier achteraf spijt van heeft gehad.

Carel+1

grtz, Eppie
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: cemi op 24 juni 2010, 10:38:47
+1

grtz, Eppie
en nog een +10000
Ik heb ooit hier ook een verhaal geschreven over inwendige weerstand e.d.
Dat heeft er namelijk ook mee te maken.

Van de Eneloops is die volgens mij vrij laag (dat is goed), omdat een bepaalde snellader die ik heb, bloedheet wordt als ik daar de Eneloops mee laad.
Lage inwendige weerstand betekent dan een hogere stroom en meer vermogen en warmte...

Cees
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: RiPex op 24 juni 2010, 10:48:13
Tot zover, iedereen bedankt voor de inbreng.  :good:

Maar, gadverdegadver, wat ben ik nu aan het twijfelen geslagen.

Ik neig nu wel te gaan voor de Eneloops. Ik heb tot nu gebruik gemaakt van twee sets batterijen (Hapé 2400 mah) en dat wil ik weer gaan doen.
Een set in de camera en een (opgeladen!) set voor als de reeds geplaatste set is opgeraakt. En het is nu juist de 'reserve-set' waardoor ik neig naar de eneloops te gaan. Het komt natuurlijk altijd wel voor dat je wat minder fotografeert en waardoor dan de set reserve batterijen langer onaangeroerd blijft. In dat geval is het dan natuurlijk wel heel erg prettig als de reserve set nog volledig 'vol' is als deze wordt aangesproken.

En, daarnaast, wat zijn deze eneloops vriendelijk geprijsd vergelegen met de GP's.  :)

Ik ben inmiddels gewezen op de site die qua naam zo lijkt op die van het concurrerende kameramerk  ;) en op Conrad.nl.

Graag zou ik nog enkele links willen zien van (web)shops en en types Eneloops en de laders.

Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Kees SC op 24 juni 2010, 12:32:33
ENELOOPS!!!
Ik heb ook de GP en de Eneloops 9en ook de Soligorvariant) en ze zijn echt veel beter, zeker na verloop van tijd. En prijsverschil is er niet of nauwelijks!
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: PentaxDonkey op 24 juni 2010, 13:00:01
Nou, ik dan ook nog maar even mijn ervaringen delen.


Er is zelfs een topic te vinden (zoek ze!) waarin de problemen van een forumlid verdwenen nadat hij een setje eneloops in zijn camera (ik dacht een K200D) had gedaan. Die andere batterijen leverden problemen op.

Mijn advies: ENELOOPS (en als het niet anders kan, dan toch maar gewoon die degelijke HEMA batterijen)

Gr. en succes met deze door te hakken knopen,

PentaxDonkey
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: gnodde op 24 juni 2010, 14:30:12
Het komt natuurlijk altijd wel voor dat je wat minder fotografeert

Toch niet langer dan een week  ???

Jan.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Karin op 24 juni 2010, 15:06:24

Er is zelfs een topic te vinden (zoek ze!) waarin de problemen van een forumlid verdwenen nadat hij een setje eneloops in zijn camera (ik dacht een K200D) had gedaan. Die andere batterijen leverden problemen op.

Mijn advies: ENELOOPS (en als het niet anders kan, dan toch maar gewoon die degelijke HEMA batterijen)


PentaxDonkey

ik had problemen met varta oplaadbare batterijen, die de verkoper mij bij de camera verkocht heeft.

Steeds gaf mijn camera (K200D) aan, dat de batterijen leeg waren of bijna leeg. Terwijl ik ze er net een paar
seconden terug vol in had gedaan. Na de aankoop van Eneloops (heb nu ook een reserve setje eneloopbatterijen) ,
heb ik nooit meer ergens last van gehad.

gr. Karin
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: bbwijdieks op 24 juni 2010, 15:07:23
Tja Energizers worden aangeraden door Pentax, op ebay kun je ze voor spotprijzen vinden [8 voor 12 euro]
Heb zelf de energizer 2350 mAh oplaadbare batterijen en ze werken perfect en gaan superlang mee, langer dan de bijgeleverde energizer alkaline batterijen
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Hythloday op 29 juni 2010, 16:50:56
Tja Energizers worden aangeraden door Pentax, op ebay kun je ze voor spotprijzen vinden [8 voor 12 euro]
Heb zelf de energizer 2350 mAh oplaadbare batterijen en ze werken perfect en gaan superlang mee, langer dan de bijgeleverde energizer alkaline batterijen

Laatst was ik onaangenaam verrast door het batterijgebruik van de K-x.

In mijn K200D gebruik ik HAMA 2700 mah NIMH batterijen die een hele lang tijd meegaan. Toen ik mijn K-x probeerde gaf de camera na 120 opnames aan dat de batterijen halfleeg waren. In de handleiding van de K-x staat dat de camera het langst werkt op lithium batterijen, nl. 1900 opnames, terwijl de camera 640 opnames kan maken op de NIHM batterijen.

Ik dacht ook dat Pentax alkaline batterijen meeleverde, maar dat klopt niet. Het zijn lithium batterijen.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: gnodde op 29 juni 2010, 17:14:02
Toen ik mijn K-x probeerde gaf de camera na 120 opnames aan dat de batterijen halfleeg waren.

De K-x geeft dat inderdaad erg vroeg aan, lang voor ze echt half leeg zijn. Er is intussen een firmware-update uitgekomen, die dat batterij-probleem oplost: http://www.pentax.nl/nl/software_en_firmware_updates.html (http://www.pentax.nl/nl/software_en_firmware_updates.html)
Om te zien welke firmware-versie je nu op je camera hebt: druk de menu-knop in terwijl je de camera aanzet. Op je scherm zie je de firmware-versie (waarschijnlijk 1.00). In versie 1.01 zijn er wat verbeteringen aangebracht. Volgens Pentax zelf:
Citaat
    * Added three kinds of particular effect shooting function (Pre-set 1,2 and 3) on [Cross Processing].
    * Added assignment of Cross Processing function to the green button.
    * Improved accuracy of Battery Level Indicator under specific conditions and improved stability for general performance.

Jan.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Hythloday op 29 juni 2010, 17:17:53
De K-x geeft dat inderdaad erg vroeg aan, lang voor ze echt half leeg zijn. Er is intussen een firmware-update uitgekomen, die dat batterij-probleem oplost: http://www.pentax.nl/nl/software_en_firmware_updates.html (http://www.pentax.nl/nl/software_en_firmware_updates.html)
Om te zien welke firmware-versie je nu op je camera hebt: druk de menu-knop in terwijl je de camera aanzet. Op je scherm zie je de firmware-versie (waarschijnlijk 1.00). In versie 1.01 zijn er wat verbeteringen aangebracht. Volgens Pentax zelf:
Jan.

Toen ik de camera aandeed, heb ik eerst firmware 1.01 erop gezet. Ik heb nu de lithium batterijen erin gedaan. De camera is nu behoorlijk was lichter van gewicht.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: RonHendriks op 29 juni 2010, 20:13:18
Ik heb nu de lithium batterijen erin gedaan. De camera is nu behoorlijk was lichter van gewicht.
Hoeveel gewicht scheelt dat eigenlijk?
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Hythloday op 29 juni 2010, 20:36:54
Hoeveel gewicht scheelt dat eigenlijk?

Eneloops wegen 27 gram per batterij. Energizer Ultimate Lithium batterijen wegen 14 1/2 gram. Er gaan er 4 in, het gewicht scheelt dus 4 x 12 1/2= 50 gram.

Het verschil in gewicht tussen een K200D met NIMH batterijen en een K-x met lithium batterijen is groot.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Frans Musters op 29 juni 2010, 21:49:08
Ook ik kan niets anders zeggen dan Eneloops. Ik heb verschillende soorten gehad maar deze zijn veruit de beste. De slechtste (erg snel leeg na een tijdje niet gebruiken) waren de GP's
Aldi en inderdaad Hema bv doet het beter. Het probleem met mijn K100D was dat deze camera eigenlijk een vrij hoge spanning nodig heeft. Niet oplaadbare batterijen hebben een nominale spanning van 1.5 v terwijl NiMh 0,2 V lager zitten. De K-X heeft daar minder problemen mee. Als ik me het goed herinner staat bij de specificaties van de K100D ook niet dat hij geschikt is voor NiMh.
Nog een technisch weetje. de interne weerstand van de batterij is ook van belang.  Een voorbeeld met de wet van ohm. de getallen zoals inwendige weerstand zijn misschien niet representatief.
Onbelaste spanning 1.3 V belasting 100mA Met een interne weerstand van 1 Ohm is dan de belaste spanning (Die de camera ziet) 1,2 Volt. Maar is de interne weerstand lager zoals 0,5 Ohm dan is dat 1,25 V.
En dat kan voor een camera die ook op 1.6 V moet werken een heel verschil wmaken. Dit is ook een verklaring waarom Eneloops het beter doen, ze hebben een lagere inwendige weerstand. en ze houden als ze gewoon niets doen veel beter hun lading vast.

Nogmaals Eneloops krijg je geen spijt van

Frans
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Hythloday op 30 juni 2010, 08:59:14
De slechtste (erg snel leeg na een tijdje niet gebruiken) waren de GP's

De meeste NiMH batterijen zijn een ramp. Vier jaar geleden kocht ik twee setjes Hama 2700 mah en later nog een setje Varta 2700 mah en deze houden hun lading heel lang vast. Na drie maanden regelmatig gebruik, ruim 500 foto's, zijn ze nog niet leeg. Een jaar later kocht ik GP's. Deze waren na een week leeg. Met nieuwe Varta's precies hetzelfde. Toen Hapé geprobeerd (in mijn Garmin Etrex) en deze bevallen goed. Toen kocht ik Hapé Startklaar. Ook waardeloos en binnen een week zijn ze hun lading kwijt.

Nu heb ik Eneloops voor mijn K200D en probeer ik lithiums in mijn K-x. Volgens de handleiding gaan lithiums drie keer zo lang mee als NiMH batterijen in de K-x. Een setje Hama was na 120 foto's halfleeg volgens de camera met firmware 1.01.
Titel: wisselende aanduiding batterijconditie bij K-x ook met 1.01
Bericht door: Klaas op 30 juni 2010, 09:20:57
Ik heb ook een K-x. Ik gebruik Eneloops en heb in de K-x al de softwareversie 1.010011. Dit is bij mijn weten de allernieuwste. Maar het blijft ook met die software een feit dat de aanduiding soms vrij snel na een paar honderd opnames naar half leeg gaat.
Als je de camera laat liggen en je kijkt de volgende dag weer dan staat de aanduiding weer op vol. Dat geeft voor mij aan dat het nog niet helemaal perfect is met de software.

Wie heeft ook deze zelfde ervaring, of ligt het ook deels aan hardware versie camera gecombineerd met instabiele detectie software ?
Titel: Re:wisselende aanduiding batterijconditie bij K-x ook met 1.01
Bericht door: gnodde op 30 juni 2010, 10:02:19
Maar het blijft ook met die software een feit dat de aanduiding soms vrij snel na een paar honderd opnames naar half leeg gaat.

Half leeg, dus half vol, dus kun je er nog een paar honderd maken  8).
Maar ik ben met je eens, dat een nauwkeuriger (bv. in 4 stappen i.p.v. 2) aanduiding van de batterij-spanning handiger zou zijn.

Citaat
Als je de camera laat liggen en je kijkt de volgende dag weer dan staat de aanduiding weer op vol. Dat geeft voor mij aan dat het nog niet helemaal perfect is met de software.

Dat ligt niet aan de software, maar aan het feit, dat de eneloops zich, na een periode van rust, enigszins herstellen. "Normale" NiMH batterijen hebben dat ook, maar in iets mindere mate dan de eneloops.

Jan.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Robr op 30 juni 2010, 10:36:41
Eneloops gebruik ik voor mijn K200D. Met de altijd aanwezige batterygrip heb ik er dan 8......
Tot volle tevredenheid. Ik gebruik hierbij een MAHA MH-C8008 lader . Daar kunnen er ook 8 in.
Prima resultaat.
En ga ik de bush bush zonder stroom in voor een paar dagen neem ik een extra setje Energizer Ultimate Lithium batterijen mee.
Gr, Rob.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Corros op 30 juni 2010, 12:51:39
Ik gebruik Eneloops in mijn flitser. Die kan ik echt enorm lang gebruiken.

Het grote voordeel van Eneloops is dat de spanning (1,2v) lang gehandhaaft blijft. Bij veel andere NiMh batterijen zakt deze gelang de lading en komt al snel het moment dat de batterij niet meer genoeg spanning levert om de camera te doen werken..

Kortom: de batterij is nog goeddeels vol, maar het apparaat werkt niet meer.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: ZaZaLuca op 4 juli 2010, 10:41:43
Ik heb enkele sets gp 2500 en 2700.
beide nu ca 2 jaar ingebruik maar krijgen mijn flits niet vol, ook niet na langduring laden op een goede NiMh lader (ook niet lan ontladen aan een lampje en dan lang laden)... Liggen nu bij het KCA kerkhof.
Ik heb ook enkele AAA  (800 MAh) in gebruik van de blokker en die doen het al verrassend lang (maar niet in een camera) houden de lading lang vast.

Ik zou geen GP meer kopen.. Ik heb geen ervaring met Eneloops maar de berichten hier klinken toch bemoedigend..
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: RiPex op 5 juli 2010, 13:26:10
Afgelopen zaterdag was ik bij cameranu op Urk om mijn K-x body te ruilen, omdat in de zoeker een vuiltje permanent zichtbaar was. Na omruiling adviseerde degene die mij hielp wel over stappen op oplaadbare batterijen (....). Hierbij gaf ik aan dat ik mijn keus wel al gemaakt heb en dat deze is gevallen op de Eneloops. Het leek alsof diegene direct begon te stralen na mijn wijze woorden  :P. Hij bevestigde direct dat dit op het moment één van de beste, zoniet de beste, batterijen zijn.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: hansli op 7 juli 2010, 23:50:14
Pentax levert in Duitsland bij de K-x een set eneloops mee, einde discussie zou ik dus zeggen!
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Hythloday op 8 juli 2010, 11:30:51
Pentax levert in Duitsland bij de K-x een set eneloops mee, einde discussie zou ik dus zeggen!

Pentax Duitsland heeft prima op de problemen ingespeeld:

http://www.pentax.de/de/group/6/product/16701/body/downloads/media/f5a3feb69941b441e837f00146f13ce5/Fragen%20und%20Antworten_Kx.pdf

Pentax Japan adviseert Energizer lithium batterijen, Pentax Duitsland adviseert Eneloops oplaadbare batterijen. Volgens de handleiding kunnen 1900 foto's worden gemaakt bij gebruik van lithium batterijen en 640 opnames bij gebruik van NiHM batterijen.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Calimero op 15 augustus 2010, 18:48:22
Ik zou geen GP-batterijen meer willen. De GP's die ik nog in mijn bezit heb, gebruik ik voor het speelhgoed van mijn kinderen.
Geef mij maar Eneloops. Bij GP batterijen gaf mijn batterij-indicator vrij vlug aan dat de batterij quasi leeg was, terwijl dit niet het geval is.
Bij de Eneloops heb ik dit probleem niet. Heb er meteen een Volcraft lader bij gekocht. Schitterend apparaatje.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Albert op 15 augustus 2010, 19:08:09
Eneloops, Oh ja die was ik bijna vergeten, ze zitten nog in de camera's  :) :D

Ik heb in maart 2 setjes van 4 Eneloops gekocht, 1 setje in mijn Pentax IstDs en 1 setje in een HP850 die altijd onder de bank in de auto ligt.
Vandaag maar eens gekeken hoe het er mee is, ze waren voor 90 % nog vol  :good:
Ik woon in Portugal dus je kunt wel nagaan welk omstandigheden er in de auto heersen, zowel de HP en de Eneloops werken meer dan naar behoren.

Verder heb ik niet zo heel veel met mijn IstDs kunnen fotograferen, maar wanneer ik de Eneloops op moet laden is vooralsnog een raadsel.

Ik dacht er aan nog 2 setjes te kopen, maar waarom eigenlijk  ;D   :toppie:


Met vriendelijke groet,
Albert
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Kirsten op 7 oktober 2010, 01:12:48
Onlangs nog deed m'n pa zijn beklag over zijn ontevredenheid i.v.m. herlaadbare GP's;

-indicator geeft steeds aan dat batterijen leeg zijn
terwijl de batterijlader aangeeft dat de batterijen geladen zijn...

na meerdere malen te hebben getest in diverse apparaten bleek dus dat ze totaal "dood" zijn.

Dus hij naar de winkel om een setje Varta AA 800mah waarmee ie zeer tevreden is!

Zelf maak ik sinds kort ook gebruik van Varta AAA 2100mah batterijen in mijn flitser en ze doen het veel beter dan de GP's,
conclussie: voor ons nooit meer GP's.

En wanneer ik dit hele topic aandachtig doorlees ga ik wellicht kortelings een setje Eneloops aankopen.  :)
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: asplx op 7 oktober 2010, 03:48:27
Citaat
De afname van Mah schijnt dus veel sneller te zijn dan van Eneloops.

Waar hebben ze die?

MEGA ampere uur.... WOOOOOOOW.....  :D
Dát is nog eens vooruitgang :cheer: :dance:
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: amiganut op 7 oktober 2010, 10:44:54
Ik gebruik zelf de Eneloop variant van GP (ReCyko+) met een capaciteit van 2100mAh (2050mAh Typical). Ook een setje Powerbase (action) batterijen van 2000mAh en ook deze werken goed.

Nadeel van de ReCyko+ baterijen is dat ik mijn K-x op NiMh heb moeten zetten in plaats van auto. De camera zag in no time nog maar een half volle batterij. Dit zou kunnen zijn omdat de camera de batterijen onterecht herkent als bijvoorbeeld Lithium batterijen.

Over het algemeen wordt batterijtype detectie gedaan doormiddel van het meten van de spanning van de baterij. Hoe lager de spanning hoe leger de batterij. Echter zal een oplaadbare batterij die na opladen onbelast ook op ongeveer 1.5 volt zit in een paar tellen op 1.2 volt zitten (z'n nominale spanning). Voor een Lithium batterij is deze spanning een indicatie dat de batterij al een mooi eindje leeg is. Voor een NiMh batterij is dit echter een spanning die deze erg lang vast houd (zo ongeveer tot een paar tellen voordat de batterij echt leeg leeg is). De camera die een onbelaste spanning van 1.4 volt ziet zal denken "Hey dat is een Lithium batterij die nog vrij vol zit" en zal vervolgens denken dat er een Lithium batterij in zit. Als de camera dan 2 of 3 foto's heeft gemaakt is de spanning van de NiMh batterij gezakt naar z'n nominale spanning van 1,2 volt en zal de camera denken "verrek die Lithium batterijen zijn nu al een mooi stukje ontladen". En ja hoor de camera zeurt weer dat de batterijen half leeg zijn.

Ik heb ook een K100D waarin ik zowel de ReCyko+ als de powerbase batterijen gebruik. Wanneer de K100D of de K-x aan geeft dat de batterijen half vol zijn en ik stop de batterijen in de lader. Dan geeft mijn lader ook aan dat de batterij nog ongeveer half vol zit. Maar bij de K-x moet ik de camera zelf vertellen dat ik NiMh batterijen gebruik als de ReCyko+'s er in zitten. En aangezien ik toch niets anders dan NiMh batterijen gebruik blijft de camera daar dus ook op staan.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.

Groeten,
Gerard.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Edzo op 9 oktober 2010, 22:22:10
En met een snellader heb ik ze in een paar uur weer vol.

Ik heb ooit begrepen dat een snellader slecht is voor oplaadbare batterijen. Ze worden veel te warm, waardoor de levensduur drastisch afneemt.
Beter zou een Ansmann of nog beter, een MEC AP4M (4 stuks) of AP8M (8 stuks) lader zijn. Deze test de batterijen vooraf en gaat na volledig laden over op druppel laden in plaats van de batterij enorm te verhitten. Ook kun je batterijen eerst helemaal ontladen en weer opnieuw opladen.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: gnodde op 9 oktober 2010, 23:22:07
Beter zou een Ansmann of nog beter, een MEC AP4M (4 stuks) of AP8M (8 stuks) lader zijn. Deze test de batterijen vooraf en gaat na volledig laden over op druppel laden in plaats van de batterij enorm te verhitten. Ook kun je batterijen eerst helemaal ontladen en weer opnieuw opladen.

Datzelfde kan (hoeft niet, want alles is zelf in te stellen) met de Voltcraft IPC-1 (€ 45,-, incl 8 stuks goede 2500mAh NiMH batterijen, bij Conrad).
Daarmee kun je snel of langzaam laden, eerst ontladen en daarna laden, druppelladen, testen, "refreshen" van luie batterijen, enz.

Jan.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: amiganut op 11 oktober 2010, 12:38:18
Ik heb ooit begrepen dat een snellader slecht is voor oplaadbare batterijen. Ze worden veel te warm, waardoor de levensduur drastisch afneemt.

Dat verhaaltje is ooit inderdaad eens de wereld in gebracht. Het tegenovergestelde is echter waar. Snel laden is vele malen beter voor behoud van een batterij dan langzaam laden. Eventuele kristallisatie die ontstaat door langzaam laden wordt door snel laden te niet gedaan. Echter is het wel belangrijk dat de lader wanneer de batterij vol is over schakelt op druppel laden. Een computergestuurde snel lader is dus zeker aan te bevelen. Zo'n lader detecteert een volle batterij door middel van delta V- piek detectie, en schakelt dan over op druppel lading.

Het is ook niet voor niets dat de duurdere laders allemaal snel laders zijn. En als je nog een categorie duurder gaat kom je op modellen terecht waarbij je aan kunt geven of de batterij  snel of langzaam geladen moet worden.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Edzo op 11 oktober 2010, 12:50:14
Wellicht enige nuancering op mijn verhaal wat ik heb begrepen en op internet heb gelezen. Bij veel snelladers wordt de batterij veel te warm en daardoor neemt de levensduur drastisch af. Wellicht dat dit te maken heeft met het na laden niet overgaan naar druppel laden?
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: JohnnieS op 11 oktober 2010, 14:55:16
Klopt,precies Edzo,

kijk maar eens bij topic laatste aankoop.

In België heet dat recupereren  (het langzaam herstellen)

Ik gebruik ook geen snellader meer.

grt,JohnnieS
Titel: Re:wisselende aanduiding batterijconditie bij K-x ook met 1.01
Bericht door: Edzo op 11 oktober 2010, 18:25:40
Ik heb ook een K-x. Ik gebruik Eneloops en heb in de K-x al de softwareversie 1.010011. Dit is bij mijn weten de allernieuwste. Maar het blijft ook met die software een feit dat de aanduiding soms vrij snel na een paar honderd opnames naar half leeg gaat.
Als je de camera laat liggen en je kijkt de volgende dag weer dan staat de aanduiding weer op vol. Dat geeft voor mij aan dat het nog niet helemaal perfect is met de software.

Wie heeft ook deze zelfde ervaring, of ligt het ook deels aan hardware versie camera gecombineerd met instabiele detectie software ?

Het hangt ook van het weer af. Bij kouder weer gaat hij sneller op half vol/leeg.
Ik heb sinds kort ook de nieuwe firmware en het lijkt wel iets beter.
Eneloops of niet Eneloops maakt wel erg veel verschil!
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Carel op 13 oktober 2010, 11:20:19
Eneloop of GP? Eigenlijk is deze vraag een beetje vreemd. Het gaat niet om het MERK, maar om de SOORT batterij van een merk.
Eneloop is de aanduiding van een SOORT batterij - in dit geval een NiMH (Nikkel-metaal-hybride) accu. GP is een (handels)merknaam en onder die merknaam worden allerlei stroomverzorgers aan de man gebracht. Een SOORT batterij van GP is óók een NiMH accu en draagt de naam ReCyKo. Om een goede vergelijking te maken zou je dus van beide soorten (Eneloop en ReCyKo) een AA-accuutje moeten nemen met  de zelfde vermogensafgifte, mAH, milliampère per uur.  Bovendien zou je de test moeten uitvoeren op een apparaat met exact de zelfde vermogensconsumptie. Anders blijft het toch een beetje loos geruis boven de boomgrens.
Over beide producten wordt ook verwarrende informatie gegeven. Zo zouden mijn ReCyKo's 2100 mAH kunnen afgeven, of 2050 mAH. De verkoper beweert 2100, de producent echter 2050.
Hoe dan ook: gebruik liever een NiMH-accu dan een NiCd-ding. Deze laatste bevatten cadmium, wat niet zo lekker is voor de omgeving.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Bernie op 15 oktober 2010, 23:27:22
Ik denk er ook over om eneloops aan te schaffen voor de powershot van mijn vrouw. Heb daar meerdere merken herlaadbare batterijen voor, maar als ze (net volgeladen) batterijen erin doet, duurt het nog geen minuut voordat het toestel aangeeft dat de batterijen bijna leeg zijn?!?! Gp / Ansmann / duracell, maakt niet uit!
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: JohnnieS op 16 oktober 2010, 07:14:15
Eneloops,enkelloops of dubbelloops :D :D :D
maakt allemaal niks uit,het blijven verrekte goeie batterijen,ik gebruik ze overal voor :dance:
grt, JohnnieS
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: asplx op 16 oktober 2010, 10:34:20
Eneloops,enkelloops of dubbelloops :D :D :D
maakt allemaal niks uit,het blijven verrekte goeie batterijen,ik gebruik ze overal voor :dance:
grt, JohnnieS
Ook voor je draadloze muis?
Ik krijg de rambam van het gwewiebel van dat beest/ding met gewone alkalientjes.... :'( :'( :'(
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Hythloday op 16 oktober 2010, 11:04:19
Eneloop of GP? Eigenlijk is deze vraag een beetje vreemd. Het gaat niet om het MERK, maar om de SOORT batterij van een merk.
Eneloop is de aanduiding van een SOORT batterij - in dit geval een NiMH (Nikkel-metaal-hybride) accu.

Deze vergissing maakte ik vorig jaar ook toen ik Hapé Startklaar kocht:

"De Startklaar batterij heeft een lage zelfontlading en lopen veel minder snel leeg dan andere oplaadbare batterijen. Na een jaar kan de capaciteit nog 70-85% bedragen."

http://www.hape.nl/site/index.php?page=2&s=detail&qs=&c=1&p=35

Helaas waren deze batterijen nog sneller ontladen dan de gewone NiHM batterijen.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: cemi op 18 oktober 2010, 08:18:37
Ik denk er ook over om eneloops aan te schaffen voor de powershot van mijn vrouw. Heb daar meerdere merken herlaadbare batterijen voor, maar als ze (net volgeladen) batterijen erin doet, duurt het nog geen minuut voordat het toestel aangeeft dat de batterijen bijna leeg zijn?!?! Gp / Ansmann / duracell, maakt niet uit!
Klopt, dat doet onze Sony powershot van een jaar of vijf geleden met de Eneloops ook. Direct na een paar seconden zijn ze zgn half vol.
Maar ze gaan dan verder weer wel langer mee dan welk ander merk dan ook  ;)
Dus gewoon een tijdje proberen zou ik zeggen...
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Edzo op 18 oktober 2010, 12:57:01
Ik heb in mijn K-x 2 weken geleden firmware versie 1.01 geladen en de Eneloops gaan nu al circa 300 opnames mee in de stand halfvol. Daarvoor circa 200 opnames gemaakt alvorens de camera de halfvolle batterij aangaf. Dus ben nu ongeveer 500 opnames verder en vind ik persoonlijk toch wel behoorlijk veel op één setje batterijen  :)
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: gnodde op 18 oktober 2010, 14:59:41
Ik maak met mijn K-x op één setje NiMH-batterijtjes van de Hema (2700mAh) minimaal 600 foto's, dus dat klopt wel.

Jan.
Titel: Re:Eneloop of GP? Oplader vergeten, dús Eneloops!!
Bericht door: Kees SC op 20 oktober 2010, 20:59:21
Als vervolg: paar daagjes weg, alles bij ons, schoon ondergoed en sokken, extra kleding voor als het vuil/nat wordt, véél foto's geschoten!


 :schaam: :schaam: OEPS, opladervergeten!!! >:( >:(

Maar 1 setje Eneloops sleepte ons er door, met een 2e set in voorraad. Voor mij geen enkele discussie meer voor die paar euri!(en die 1e set is nog niet eens leeg en  :cheer: :cheer:dus niet vervangen).
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Pen10D op 6 november 2010, 12:30:49
Zelf gebruik ik de Eneloop batterijen in mijn flitser. Gaan lang mee. Ik laadt ze altijd op met originele lader, en nooit met een snellader.
Duurt lang, maar daarom heb ik meerdere setjes, zodat ik nooit verlegen zit.
Deze batterijen lopen niet zomaar leeg. een volle batterij, die niet wordt gebruikt, zal na een jaar nog zo'n 85% vol zitten!
Ik kocht ze op aanraden van een kennis, die ze in modelvliegerij gebruikt en die zit niet te wachten op een crash als gevolg van een slechte batterijen.
Succes met beslissen.
Groeten Jos
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: franvd op 6 november 2010, 12:51:02
Ik gebruik GP ReCyko, ik kan er toch meer dan 600 foto's mee nemen, waarvan de meeste met de ingebouwde flitser.
Nu heb ik in mijn toestel een setje van de aldi gedaan nl. Topcraft, zouden ook minder snel ontladen, zijn natuurlijk veel goedkoper, minder dan 5 euro. Ik hou jullie op de hoogte van hoeveel foto's ik ermee kan nemen.


Groetjes Fran
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Kirsten op 8 november 2010, 09:51:03
zo, na al de positieve reviews te hebben gelezen kon het niet uitblijven; sinds enkele weken heb ik een 8 AA's en 4 AAA's eneloop batterijen in mijn bezit!

(http://farm5.static.flickr.com/4001/5080858563_97f8048c2e_z.jpg) (http://www.flickr.com/photos/seventiesphotography/5080858563/)

en omdat ze ook ooit eens moeten herladen worden een Powerex MH-C9000 lader.

 
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Tom_W op 19 november 2010, 23:37:58
Hallo,

Ook ik gebruik Eneloops in m'n K-x, en ben hier heel tevreden over; Wat ik niet begrijp is dat hier zo veel geschreven wordt dat het wel of niet zelf ontladen van batterijen in een camera die veel gebruikt wordt niet belangrijk is. Ik heb steeds een setje reservebatterijen mee, en ben heel blij te weten dat dit setje reserve-enloops ook nadat de andere set na behoorlijk lange tijd leeggetrokken is nog zo goed als volladen is, kom ik nooit zonder baterijen te zitten. Dus, ik vind het niet zelf ontladen van batterijen heel belangrijk.

groetjes,

Tom
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: gnodde op 21 november 2010, 13:02:15
Sinds kort verkoopt de Hema ook oplaadbare batterijen, waarvan men beweert, dat ze hun lading lang vasthouden.
De Hema is overgegaan op een nieuw uiterlijk voor hun oplaadbare batterijen: de witte met groene letters zijn de "Maximum Power" (voor energie-vreters) en de groene met witte letters zijn de "Always Ready". En die laatste bedoel ik.
Zal binnenkort eens een setje kopen.

Jan.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Franky op 21 december 2010, 13:43:04
Ik heb onlangs zo een setje gekocht bij Hema, en ik kan er met moeite 150 foto's mee nemen, met die van GP toch een 600, en met die van Aldi zeker 750.
Ik zal ze nu nog eens herladen, en kijken of het niet verbetert.


FrankyTitel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Johnnie op 18 januari 2011, 14:58:31
Ik zag op de site van Conrad, alwaar ik m'n set Eneloops voor m'n vrouw haar Kx heb gekocht, dat er nu ook 2500mAh Eneloop batterijen uit zijn.
Misschien maar eens bestellen. Een extra set kan nooit kwaad :-\ :-\

Ook heb ik de tip gekregen bij de Beuk in Belgie dat er een oplaadbare batterij uit is met i.p.v. 1.2V een 1.5V versie. Ze heten PowerGenix en komen uit de VS. Wel eens gezocht, maar haast nergens te vinden  :(
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Vulcan op 18 januari 2011, 15:29:57
Ik zag op de site van Conrad, alwaar ik m'n set Eneloops voor m'n vrouw haar Kx heb gekocht, dat er nu ook 2500mAh Eneloop batterijen uit zijn.
Misschien maar eens bestellen. Een extra set kan nooit kwaad :-\ :-\
Om zeker te zijn zou ik voordat je gaat bestellen  dit topic (http://www.pentaxforum.nl/smf/index.php?topic=18368.0) eerst even doorlezen.

Gr. Carel
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Johnnie op 18 januari 2011, 16:42:48
Dank je.....even gemist.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: cemi op 18 januari 2011, 17:31:34
Kijk ook even bij http://www.nkon.nl/ (http://www.nkon.nl/)
Die is vaak heel goedkoop.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Anvh op 18 januari 2011, 20:01:47
Kijk ook even bij http://www.nkon.nl/ (http://www.nkon.nl/)
Die is vaak heel goedkoop.
Bedankt, ziet er goed uit.
Heb ze net een berichtje verstuurt of ze misschien batterijen kunnen krijgen die ik graag wil hebben.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Anvh op 18 januari 2011, 20:05:23
Ook heb ik de tip gekregen bij de Beuk in Belgie dat er een oplaadbare batterij uit is met i.p.v. 1.2V een 1.5V versie. Ze heten PowerGenix en komen uit de VS. Wel eens gezocht, maar haast nergens te vinden  :(
Zijn nikel-zink batterijen en ze geven standaard 1.6volt eigenlijk maar als ze net zijn op geladen kunnen ze wel 1.8volt geven, vergeet niet dat ze een ander soort lader nodig hebben.
Het zal wel wat problemen te niet kunnen doen die je soms hebt met de Kx, maar inderdaad ik heb ze in de EU nog niet gezien, je zal ze kunnen bestellen van Amazon site als je onder de €45 blijft (volgens mijn effe checken eerst!) hoeft je geen import te betalen.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Anvh op 19 januari 2011, 23:11:06
Ziet er naar uit dat de NiZn batterijen niet aan de EU eisen voldoen en daarom hier niet verkrijgbaar zijn.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Snipes op 31 januari 2011, 18:59:10
Van de week een setje Eneloop XX 2500MAh binnen gekregen. De tijd zal leren of ze bevallen of niet, maar mijn normale oplaadbare batterijen waren altijd erg snel leeg.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: cemi op 1 februari 2011, 08:03:29
Van de week een setje Eneloop XX 2500MAh binnen gekregen. De tijd zal leren of ze bevallen of niet, maar mijn normale oplaadbare batterijen waren altijd erg snel leeg.
Misschien was de normale sterkte (2100 mAh) een betere keus geweest (zie eerdere berichten hierover)....
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Snipes op 1 februari 2011, 08:10:24
Misschien was de normale sterkte (2100 mAh) een betere keus geweest (zie eerdere berichten hierover)....
Ik weet het, maar las dat pas toen ik de batterijen al in huis had...we zien het wel. Kan die andere altijd nog bestellen.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Anvh op 1 februari 2011, 08:42:55
Misschien was de normale sterkte (2100 mAh) een betere keus geweest (zie eerdere berichten hierover)....
Enigste waar ze beter in zijn is dat je ze vaker kan opladen, de 2500mAh lopen inderdaad sneller leeg maar niet snel genoeg om de 2100 mAh in aanzienlijke tijd in te halen en hoe leger de batterij wordt hoe langzamer die leeg loop.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Vulcan op 1 februari 2011, 11:24:42
Enigste waar ze beter in zijn is dat je ze vaker kan opladen...
Ja, 3x vaker! 500x opladen i.p.v. 1500x. Dat vind ik toch wel een groot verschil.

Grtz, Carel
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Anvh op 1 februari 2011, 11:26:29
Ja, 3x vaker! 500x opladen i.p.v. 1500x. Dat vind ik toch wel een groot verschil.
Wat gebeurt trouwens naar 500x opladen, doen ze het dan helemaal niet meer of kan je ze dan alleen nog maar opladen tot 2300mAh of zoiets?

Maar 500x is nog best veel.
Je koop deze batterijen omdat ze lang opgeladen blijven dus je doet er 3 maanden mee zo niet kon je net zo goed normale kopen dus je laad ze 4x per jaar op en dan duurt het 125 jaar voor dat je ze 500x heb opgeladen en meestal koop je een set van twee... ik denk niet dat ik me daarover druk zal maken....
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: EricR op 1 februari 2011, 11:29:16
Zijn nikel-zink batterijen en ze geven standaard 1.6volt eigenlijk maar als ze net zijn op geladen kunnen ze wel 1.8volt geven, vergeet niet dat ze een ander soort lader nodig hebben.
Het zal wel wat problemen te niet kunnen doen die je soms hebt met de Kx, maar inderdaad ik heb ze in de EU nog niet gezien, je zal ze kunnen bestellen van Amazon site als je onder de €45 blijft (volgens mijn effe checken eerst!) hoeft je geen import te betalen.

22 euro en als het van Amazon.com komt staat er een waarde op en is de kans op het betalen van BTW + inklaringskosten vrij groot. Tegenwoordig een zekerheidje voor pakketjes uit de USA eigenlijk.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Anvh op 1 februari 2011, 11:34:05
22 euro en als het van Amazon.com komt staat er een waarde op en is de kans op het betalen van BTW + inklaringskosten vrij groot. Tegenwoordig een zekerheidje voor pakketjes uit de USA eigenlijk.
Ja daar kom je niet onder uit maar te minste hoef je onder dat bedrag geen invoer rechten te betalen en dat scheelt al een hoop.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: EricR op 1 februari 2011, 12:43:32
Ja daar kom je niet onder uit maar te minste hoef je onder dat bedrag geen invoer rechten te betalen en dat scheelt al een hoop.

Ik betaal dan toch liever douanerechten dan BTW + inklaringskosten. Douanerechten zijn meestal het minste waar je je zorgen over hoeft te maken.
Titel: Re:Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Anvh op 1 februari 2011, 12:46:22
Ja ik zat fout heb het net even op gezocht.

Tot € 22   
Geen douanerechten
Geen omzetbelasting

Van € 22 tot € 150   
Geen douanerechten
Wel omzetbelasting
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Thoran op 4 april 2014, 19:29:02
De ene eneloop is de andere niet .. welke is voor gebruik in metz flitsers het beste ?
Wie heeft hier ervaring mee ?
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Kees SC op 4 april 2014, 19:50:34
Alle Eneloops zijn prima!
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Thoran op 4 april 2014, 19:58:07
AA Eneloop XX (2550mAh) lijkt mij toch echt een andere kwaliteit dan bijvoorbeeld AA Eneloop (2000 mAh) ...

Is het prijsverschil de "winst" van 550mAh waard ?

Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: JohnnieS op 4 april 2014, 20:40:08
AA Eneloop XX (2550mAh) lijkt mij toch echt een andere kwaliteit dan bijvoorbeeld AA Eneloop (2000 mAh) ...

Is het prijsverschil de "winst" van 550mAh waard ?


Voor mij in ieder geval Wel, :surrender:
gebruik ze in de Flitsers en gaan langer mee dan de 2000 loopjes.
Ze zijn ietsjes duurder ,maar dat is gerechtvaardigd  ;)
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: elshout1958 op 4 april 2014, 20:56:35
Ik heb eerst de GP`s gehad maar zoals bij iedereen, snel leeg en na verloop van tijd hielden ze geen stroom meer vast en kon ik ze weggooien. Nu de eneloops, ik gebruik 4 setjes om beurt en moet zeggen, prima. Ze gaan lang mee en ik heb er na een anderhalf jaar nog geen weg hoeven gooien. Ik heb er een langzaamlader bij van Sanyo, omdat ik er eens een artikel over gelezen heb dat ze daarmee langer hun spanning vasthouden. Helaas heb ik het artikel niet meer, maar simpelweg stond er in, snelladen is snel leeg en andersom. Maar ik heb geen snellader dus van dat snel leeg heb ik niet getest.
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Gengske op 4 april 2014, 21:11:36
Ik heb in mijn flitser Infinium batterijen van Panasonic. Eigenlijk had ik geen flauw idee wat voor soort batterijen dit waren, dus heb ik net even gekeken. NIHM, 1.2V, 2000mAh.
Deze batterijen waren opgeladen bij aankoop, en heb ze sindsdien 2 maal opgeladen denk ik. Ik gebruik mijn flitser zeer zeldzaam (soms meer dan 6 maanden niet), maar de batterijen blijven netjes hun werk doen. Ze ontladen blijkbaar heel traag.
Waar ik ze gekocht heb weet ik niet meer, en de prijs weet ik ook niet meer. Ik heb ze minstens 3 jaar geleden gekocht.
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Alien op 4 april 2014, 21:59:28
Eneloops zijn de aanschaft dubbel en dwars waard!

In eerste instantie werden de eneloops in een K100d gebruikt. Nooit klachten en met gemak 600 - 800 opnames per setje.
Nu worden beide setjes eneloops in combinatie met een flitser gebruikt. Ik heb het aantal flitsen niet geteld, maar sinds de aanschaf van de fliters heb ik 1 keer moeten bijladen (en ja de flitser wordt toch vrij regelmatig gebruikt).


Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Thoran op 4 april 2014, 22:02:08
Dat eneloops goed zijn is niet mijn twijfel ..  welke eneloop is de beste aanschaf wil ik graag weten voor gebruik in Metz flitsers!
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: elshout1958 op 4 april 2014, 22:43:50
Dat eneloops goed zijn is niet mijn twijfel ..  welke eneloop is de beste aanschaf wil ik graag weten voor gebruik in Metz flitsers!
Ik gebruik nu de witte (1900Mah) die bevallen prima. Maar ik heb nu 2 setjes zwarte (2700Mah) in bestelling om te kijken of dat veel verschil maakt. Maar de witte voldoen al prima, dus ik verwacht dat het zeker niet slechter word met de nieuwe.
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Alien op 5 april 2014, 00:22:32
Dat eneloops goed zijn is niet mijn twijfel ..  welke eneloop is de beste aanschaf wil ik graag weten voor gebruik in Metz flitsers!

Ik maak gebruik van de witte Eneloops (1900 Mah) en die bevallen zeer goed bij het gebruik in een flitser!
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Thoran op 5 april 2014, 09:58:38
4x dit setje besteld  ...
Nu nog een oplader ...  ik lees over snelladers en slow laders .. welke is het beste ?

(https://farm4.staticflickr.com/3720/13638965694_2ce8232d54_c.jpg)
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Kees SC op 5 april 2014, 10:14:49
Dus toch de "lichte". Prima, zoals alle Eneloops! ;) Waar heb je ze besteld, Nkon?
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Thoran op 5 april 2014, 10:16:52
Dus toch de "lichte". Prima, zoals alle Eneloops! ;) Waar heb je ze besteld, Nkon?

yeps .. dat scheelde bijna 50 euro met Conrad  :o
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Kees SC op 5 april 2014, 10:43:33
yeps .. dat scheelde bijna 50 euro met Conrad  :o

Conrad is so wie so een hele dure winkel!

Goede koop Arnold.
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Thoran op 5 april 2014, 10:48:53
Conrad is so wie so een hele dure winkel!

Goede koop Arnold.

Heb dan 8 setjes met verschillende kleuren .. dat gaat helpen met in de gaten houden welke "oud" en welke "nieuw" zijn ;)

Een lader die op 250 mAh laad  is prima ? 

maw deze voldoet dus prima ?

http://www.conrad.nl/ce/nl/product/200112/Basetech-Oplader-BTL-12-voor-max-12-batterijen-gelijktijdig-9-V-blok-Potlood-AAA-Penlite-AA-BTL-12?ref=list (http://www.conrad.nl/ce/nl/product/200112/Basetech-Oplader-BTL-12-voor-max-12-batterijen-gelijktijdig-9-V-blok-Potlood-AAA-Penlite-AA-BTL-12?ref=list)
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: KDJ-FOTOGRAFIE op 5 april 2014, 11:30:35
Dus toch de "lichte". Prima, zoals alle Eneloops! ;) Waar heb je ze besteld, Nkon?

Bestel ze ook altijd bij Nkon.

Dit is ook leuke aanbieding , prijs incl verzending !

http://www.batterijenhuis.nl/langlader-mqn04-eneloop-2000-p-174845.html (http://www.batterijenhuis.nl/langlader-mqn04-eneloop-2000-p-174845.html)
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Vulcan op 5 april 2014, 11:57:10
Heb dan 8 setjes met verschillende kleuren .. dat gaat helpen met in de gaten houden welke "oud" en welke "nieuw" zijn ;)

Een lader die op 250 mAh laad  is prima ? 

maw deze voldoet dus prima ?

http://www.conrad.nl/ce/nl/product/200112/Basetech-Oplader-BTL-12-voor-max-12-batterijen-gelijktijdig-9-V-blok-Potlood-AAA-Penlite-AA-BTL-12?ref=list (http://www.conrad.nl/ce/nl/product/200112/Basetech-Oplader-BTL-12-voor-max-12-batterijen-gelijktijdig-9-V-blok-Potlood-AAA-Penlite-AA-BTL-12?ref=list)
Die zal zeker voldoen. Het is in ieder geval een intelligente lader, wel een beetje langzaam.
Een m.i. betere keuze is deze: http://www.conrad.nl/ce/nl/product/201101/VOLTCRAFT-batterijlader-en-onderhoudsapparaat-IPC-1L?ref=list (http://www.conrad.nl/ce/nl/product/201101/VOLTCRAFT-batterijlader-en-onderhoudsapparaat-IPC-1L?ref=list)
Weliswaar slechts 4 batterijen tegelijkertijd, maar veel sneller (700mA ipv 250mA), 12 batterijen zijn dan praktisch net zo snel opgeladen. Bovendien een stuk compacter en meer controle op de oplaad/ontlaad conditie.
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Pentax4ever op 5 april 2014, 12:30:34
De witte Eneloops bevallen mij uitstekend. En als je een echt goede lader zoekt met veel (meer) dan de standaardmogelijkheden en uitstekende kwaliteit, Google dan eens op deze: Powerex MAHA MH-C9000.
https://www.nkon.nl/maha-c9000-eneloop.html (https://www.nkon.nl/maha-c9000-eneloop.html)
 

 
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Mharda op 5 april 2014, 12:49:36
Een m.i. betere keuze is deze: http://www.conrad.nl/ce/nl/product/201101/VOLTCRAFT-batterijlader-en-onderhoudsapparaat-IPC-1L?ref=list (http://www.conrad.nl/ce/nl/product/201101/VOLTCRAFT-batterijlader-en-onderhoudsapparaat-IPC-1L?ref=list)
Weliswaar slechts 4 batterijen tegelijkertijd, maar veel sneller (700mA ipv 250mA), 12 batterijen zijn dan praktisch net zo snel opgeladen. Bovendien een stuk compacter en meer controle op de oplaad/ontlaad conditie.

Daar heb ik er al twee van versleten... levensduur ongeveer 3-4 jaar.. Ik heb nu (twee maanden geleden) deze gekocht:
http://www.conrad.nl/ce/nl/product/202420/VOLTCRAFT-CM420-Batterijlader-Charge-Manager-420?queryFromSuggest=true (http://www.conrad.nl/ce/nl/product/202420/VOLTCRAFT-CM420-Batterijlader-Charge-Manager-420?queryFromSuggest=true)

2000mA per schacht...
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: KDJ-FOTOGRAFIE op 5 april 2014, 12:54:20
Ik laad mijn eneloop's al jaren met deze GP lader die ik nog heb. gaat prima.


(http://i251.photobucket.com/albums/gg294/keeskdj/powerbank-h500-lader-incl-4x-ni-mh-2600-mah-aa-batterijen_zps3dc1a470.jpg) (http://s251.photobucket.com/user/keeskdj/media/powerbank-h500-lader-incl-4x-ni-mh-2600-mah-aa-batterijen_zps3dc1a470.jpg.html)
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: JohnnieS op 5 april 2014, 16:14:59
Prima Tips allemaal"  ;C
maar om het toch even onder de aandacht te brengen, gebruik Geen snellader het is al vaker gezegd.
Ons bent Zunig h  :D
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Mharda op 5 april 2014, 16:30:57
maar om het toch even onder de aandacht te brengen, gebruik Geen snellader het is al vaker gezegd.

Ik ken het verhaal, maar ik trek mij er niets van aan... De vraag is hoeveel eerder een batterij dan aan zijn einde zou komen... Meeste batterijen kunnen ongeveer 1600 keer opgeladen worden... Op basis van een keer per week is dat ruim 30 jaar... Laat dat met een snellader 25 jaar zijn ... Ik gooi niet graag geld weg, maar tijd is ook wat waard....
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Johnnie op 6 april 2014, 10:13:06
4x dit setje besteld  ...
Nu nog een oplader ...  ik lees over snelladers en slow laders .. welke is het beste ?

(https://farm4.staticflickr.com/3720/13638965694_2ce8232d54_c.jpg)

Ik heb deze ook maar besteld. Gewoon omdat ze er leuk uitzien en bovenal bevalt Eneloop mij al jaren prima. Als probeersel (voor de flitser) heb ik ook een setje XX aangeschaft.................ben benieuwd?!
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: ArnoR op 6 april 2014, 12:09:22
En als je een echt goede lader zoekt met veel (meer) dan de standaardmogelijkheden en uitstekende kwaliteit, Google dan eens op deze: Powerex MAHA MH-C9000.
https://www.nkon.nl/maha-c9000-eneloop.html (https://www.nkon.nl/maha-c9000-eneloop.html)
Gisteren op grond van dit draadje deze lader besteld met 4 eneloops.
Benieuwd of ik idd kan meten hoe goed mijn andere NiMH batterijen nog zijn en of ik nog 'goede sets' kan samenstellen.
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Thoran op 12 april 2014, 21:07:46
Is dit een bruikbare oplader denken jullie ?

http://www.allekabels.nl/batterij-lader/1063/1196898/batterijlader-.html (http://www.allekabels.nl/batterij-lader/1063/1196898/batterijlader-.html)

(http://image.allekabels.nl/image/1196809-0/uk-eu-desktop-batterijlader-uk-eu-desktop-batterijlader-de-lader-is-netjes-afgewerkt-met-een-rubberen-front-voor-extra-grip-er-kunnen-tot-8-aa-of-aaa-batterijen-tegelijkertijd-worden-geladen.jpg)
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: efsix op 12 april 2014, 22:01:17
Ik heb een IPC-1l van Voltcraft vd Conrad.
Kan je veel meer mee.
Laden met verschillende stroomsterkten, testen, regenereren etc.
Je weet dan precies wat de kwaliteit van je batterijen is en of je ze moet wegdoen.
Klein en compact. Daar de meeste fotografen wel een beetje techneut zijn zou ik voor zo'n computergestuurde lader gaan. Kost ca 3 tientjes.
Mogelijk heb ik al een wat ouder model. Zijn voldoende alternatieven.

Gr. Marc
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: efsix op 13 april 2014, 10:58:45
Nee. De IPC-1L is wat beter.
Heeft een digitaal display hetgeen een veel betere uitlezing geeft.
Wel voor minder batterijen tegelijkertijd en geen 9V blok.
Kijk anders ff bij tweeakters. Die jongens hebben een groots topic over de beste batterijen en laders.
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: JohnnieS op 13 april 2014, 17:38:08
Nee. De IPC-1L is wat beter.
Heeft een digitaal display hetgeen een veel betere uitlezing geeft.
Wel voor minder batterijen tegelijkertijd en geen 9V blok.
Kijk anders ff bij tweeakters. Die jongens hebben een groots topic over de beste batterijen en laders.

Ik heb hem ook, na een Tip van iemand hier op het Forum,   ::)   (Jan Gnodde) meteen aangeschaft.
En alle andere Laders meteen de Kliko in.
Werkt Super :good: al bijna 4 Jaar :P
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Kees SC op 2 mei 2014, 14:54:20
Toch nog maar even een setje bijbestellen, maar wat is nhet verschil tussen de Sanyo Eneloop en de Panasonic Eneloop... ???
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Edzo op 4 mei 2014, 20:40:08
Toch nog maar even een setje bijbestellen, maar wat is nhet verschil tussen de Sanyo Eneloop en de Panasonic Eneloop... ???

Als het goed is niets. Panasonic schijnt Sanyo overgenomen te hebben.
Eneloop wordt een soort Ricoh Pentax zeg maar ........ :afro:
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Thoran op 4 mei 2014, 21:19:04
Zojuist deze besteld ....

http://www.conrad.nl/ce/nl/product/201101/VOLTCRAFT-batterijlader-en-onderhoudsapparaat-IPC-1L?ref=list (http://www.conrad.nl/ce/nl/product/201101/VOLTCRAFT-batterijlader-en-onderhoudsapparaat-IPC-1L?ref=list)


Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Edzo op 4 mei 2014, 21:42:14
Zojuist deze besteld ....

http://www.conrad.nl/ce/nl/product/201101/VOLTCRAFT-batterijlader-en-onderhoudsapparaat-IPC-1L?ref=list (http://www.conrad.nl/ce/nl/product/201101/VOLTCRAFT-batterijlader-en-onderhoudsapparaat-IPC-1L?ref=list)

Ik heb ooit deze gekocht. Zeer tevreden over.
http://www.batterijtotaal.nl/opladers/overige-laders/mec-ap8-dv-nicd-en-nimh-snellader-voor-8-stuks-tegelijk-laden (http://www.batterijtotaal.nl/opladers/overige-laders/mec-ap8-dv-nicd-en-nimh-snellader-voor-8-stuks-tegelijk-laden)

Voorkomt overladen en te warm worden, dat is wat ik uit testen destijds heb gelezen vaak bij snelladers de voornaamste reden dat de batterijen minder lang mee gaan.
Voel maar eens hoe heet die batterijen worden. Een lader moet eigenlijk bij vol laden overgaan op druppel-laden en de batterijen niet verder volduwen.

Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: JohnnieS op 5 mei 2014, 10:41:49
Zojuist deze besteld ....

http://www.conrad.nl/ce/nl/product/201101/VOLTCRAFT-batterijlader-en-onderhoudsapparaat-IPC-1L?ref=list (http://www.conrad.nl/ce/nl/product/201101/VOLTCRAFT-batterijlader-en-onderhoudsapparaat-IPC-1L?ref=list)

Goeie Keus Thoran  :good:

Zitten een paar standen op waarmee je kunt testen, charge, discharge, chargetest en refresh
batterijen die op zijn ,of defect worden niet geladen, die kunnen gelijk weggedaan worden, mooi toch?
Daar heb je een prima Lader aan,voldoet perfect ;)
Titel: Re: Eneloop of GP ?!?!?
Bericht door: Hantax op 25 juni 2018, 14:59:55
Toen ik 5 jaar geleden veel problemen ondervond met de oplaadbare AA (penlight) batterijen in mijn K100D ben ik via het forum om de eneloop batterijen gewezen. Ze werken nog steeds goed (ik heb er 8 gekocht) en zijn goed voor minstens 300 opnames per oplaadbeurt (2x 300 voor 8 batterijen).
Ik heb net even gekeken en ze zijn nog steeds te koop waar ik ze destijds heb gehaald: https://www.nkon.nl/rechargeable/aa-size/4-aa-eneloop-batterijen-bk-3mcce-in-case.html (https://www.nkon.nl/rechargeable/aa-size/4-aa-eneloop-batterijen-bk-3mcce-in-case.html)