Auteur Topic: Irix 150mm f2.8 1:1 Macro  (gelezen 3107 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

newmikey2

  • Gast
Irix 150mm f2.8 1:1 Macro
« Reactie #1 Gepost op: 5 juni 2021, 16:38:32 »
Samenvating: groot, zwaar maar vlijmscherp en een plezier om scherp te stellen.

Ik kwam van een Tamron Tamron 90mm/f2.8 (versie 172E) die toch een zeer capabele macrolens is maar ik wilde iets meer mogelijkheden. Heb lang getwijfeld tussen de Irix en de  Laowa 100mm/f2.8

Wat me uiteindelijk deed besluiten tegen de Laowa (behalve dat hij voor Pentax in Nederland nog niet te krijgen is - wel bij onze oosterburen) is dat ik de Irix overal mee naar toe kan nemen in wat voor weer dan ook, zelfs naar de duinen of het strand als het stormt. De constructie van de Laowa met de schuivende delen achter zo'n dun front filtertje boezemde me geen vertrouwen in.

Nu is 2:1 macro wel héél verleidelijk (en dat kan alleen de Laowa) maar ik had de Tamron ook al eens voorbij 1:1 gebruikt met zowel de HD-DA1.4 converter als een 25mm extension tube maar ik vond het gefriemel op die instelafstanden niet echt inspirerend en, als je niet zo "in de insecten" zit ook moeilijk om onderwerpen te vinden die zich er voor lenen. Op z'n minst 90% van al mijn shots waren gewoon met de 90mm zonder toeters en bellen dus blijkbaar is een beetje meer afstand tot het onderwerp en wat meer scherpte wat ik nodig had.

De Irix heeft me nog niet teleugesteld. Ik heb hem nu minder dan een week maar het was erg makkelijk om er aan te wennen. De focus ring is zo ontzettend precies en heeft zo'n lange draaihoek(cirkel?) dat ik zelfs heb kunnen stacken zonder gebruik van de Nisi rail. Contrast en kleur zijn prima in orde en doen me zelfs een beetje denken aan mijn favoriet, de DA*50-135mm. De bokeh is buitengewoon mooi en zacht. (en niet zo "nerveus" als mijn Sigma 85mm/f1.4)

Scherpte en microcontrast zijn zonder twijfel spectaculair te noemen. De fijne details zichtbaar rond het schjerpstelpunt op f5.6-f8.0 zijn geweldig. Zelfs als je het diafragme knijpt naar veel kleinere openingen waar diffractie op de loer ligt, blijft er nog voldoende scherpte over om een insectje uit de hand mooi scherp te vangen. 

Tsja, hij had iets minder groot en zwaar mogen zijn en had er iets eleganter uit mogen zien op de KP (hij ziet er vast beter uit op de K-1) maar je kan niet om de resultaten heen. Een paar voorbeeldjes (sommige al elders op het forum geplaatst) inclusief één op een niet-macro afstand voor een indruk. Oh ja, de zonnekap, statiefgondel en draagtas zijn ook dik in orde, ik snap alleen de dubbele achterdoppen niet helemaal.
Het Nederlandstalig Pentaxforum

Irix 150mm f2.8 1:1 Macro
« Reactie #1 Gepost op: 5 juni 2021, 16:38:32 »