Blauw is vaak een probleem voor 'single bayer filters' want het kleurbereik is beperkt tot 25%
Blauw (50%
Groen en 25%
Rood).
De enigste fabrikant die een 100%
RGBfilter voor rood, groen en blauw in zijn producten gebruikt is Foveon (Sigma).
Dit schaatspak is een mooi (vervelend) voorbeeld van de single bayer filter beperking want het pak bevat een breed scala van blauwtinten.
De delen die paarskleurig weergegeven worden vallen buiten het bereik van de sensor architectuur.
Omdat de sensor niet weet wat hij moet doen valt hij terug op de kleuren van de lichtbron in dit geval kunstlicht= Ultraviolette stralen.
Gelukkig hebben de mensen van Adobe hier een trucje voor uitgevonden in PS onder het tabje HSL wat staat voor Hue, Saturnation en Luminance.
Om het paars blauw te krijgen selecteer je 'Hue' en ga je naar 'Purples'.
Deze schuif je naar links toe (blauwtint) om het paars blauw te krijgen, hier een voorbeeld met de Hue op -50:

Voordat je deze optie in veelvoud gaat gebruiken is monitor calibratie (en het liefst ook een goede monitor) van zeer hoog belang.
Want wil je een keer iets publiceren, hetzij op internet of drukwerk, dan kan deze optie (feitelijk de nabewerking in zijn geheel) je foto's flink verprutsen.
De hoogste prioriteit bij nabewerking is dus een gekalibreerd scherm.Betekent dit dat bij bv de K-7 er meer hitte wordt gegenereerd waardoor er meer ruis ontstaat of zijn er andere/meer oorzaken?
De Samsung sensor uit de K-7 (en K20d) heeft een andere architectuur dan bijvoorbeeld die van Sony.
Gegevens hiervan heb ik niet maar bij de samsung sensor lijkt het er in de eerste plaats op dat hij relatief warm word bij hoge iso waarden (800-1600) en dat er een dun laagdoorlaatfilter gebruikt word (de k-7 heeft een nog dunnere dan de K20D).
In het lage isobereik behaalt deze sensor betere resultaten, dan laten wij zeggen, een K-5.
De K20D heeft een iets dikker filter dan de 7 en gaat daarom iets beter om met hoge iso waarden terwijl de K-7 meer detail en meer ruis heeft bij gelijkwaardige waarden.
Hetzelfde trucje word ook toegepast bij de Nikon D3 en de D3s, ze gebruiken allebei dezelfde sensor maar toch is de D3s 2 stoppen minder ruisgevoelig dan de D3.
Het verschil zit hem hier ook in het laagdoorlaatfilter en om je volgende vraag te beantwoorden:
Ook over het laagdoorlaatfilter heb ik een vraag, ik lees alleen over de dikte hiervan als bepalende factor, maar is er ook nog kwaliteitsverschil in deze filters?
Ja er zit verschil in de kwaliteit van laagdoorlaatfilters.
Omdat de sensoren steeds voller werden/worden volgepropt met pixels, en dus meer ruis veroorzaken, is de vraag/norm naar ruis armere sensoren gestegen.
Het laagdoorlaatfilter is één manier om je qua beeldkwaliteit te onderscheiden van andere fabrikanten (zie K-5, D7000 en A55 die dezelfde sensor delen) en daardoor word er veel in ontwikkeld en geïnvesteerd.
En om hier volop van te profiteren (om het in een ander daglicht te stellen) word er dus ook nog een stuk software geschreven voor + iso 1600 waarden die dus niet werkelijk behaald worden (en waarvan de kwaliteit achteraf tegenvalt).