De vestiging in Zaventem bestaat nog steeds en is inderdaad één van de Europese 'bijhuizen' van het moederbedrijf (nu dus Pentax Ricoh Imaging Company).
Formeel is Pentax Europe Gmbh (Duits dus) de baas in Europa, maar met een duidelijk minder zelfstandig statuut in vergelijking met Pentax Imaging US (US is dan ook een beduidend grotere markt). Daarnaast heeft Pentax Europe zélf 3 dochters (eentje in UK, eentje in Frankrijk en eentje Duistland zelf, telkens naar het recht van het respectievelijke land).
De vestiging in Zaventem is niet veel meer dan een opslagplaats/magazijn, wellicht maar met een verzelfstandigd douanestatuut, een zogenaamd AEO of Autherised Economic Operator (AEO betreft een certificering welke wordt toegekend door de douane. Bedrijven met een dergelijke certificering worden als "veilig in de supply chain" beschouwd. Eén van de voordelen is dat je als bedrijf voor je eigen douane-administratie kan instaan).
In de hoogdagen was Zaventem ook de effectieve exploitant van de Beneluxmarkt. Nadat de Pentaxmarkt implodeerde (Pentax 'geloofde' niet in DSLR's) werd die uitbating economisch onverantwoord en werd een gelicentieerd verdeler aangezocht (sinds jaar en dag
De Beukelaer NV; hadden destijds ook in Breda een vestiging, NV naar Nederlands recht, maar sinds enkele jaren enkel nog in Aartselaar, België).
De Beuk staat dus niet alleen in voor de groothandeldoorverkoop aan de detailhandel, maar ook voor de gehele uitbating, PR, prijssetting, communicatie etc... Er wordt wel es gesuggereerd dat De Beuk beter een sjot onder z'n reet zou krijgen omwille van die summiere PR-inspanningen voor het merk. Vergelijk de BE/NL-websites es met die van Duitsland, Frankrijk of UK...
De Beuk verdeelt natuurlijk naast Pentax nog vele
andere merken, dus écht "nodig" is het niet voor de firma De Beuk...
Iemand zin om een kapitaaltje samen te legen en een pitch te doen op de wellicht 10-jaarlijkse contractje

(grapje hoor, geen idee wat er in het contract tussen Pentax en De beuk staat).